Гляданя люди

1 – Нова русиньска декада

2 – Істория опресиі і вымазуваня Русинів

Радикальна зміны згідні з описаными высше цілями вымагат сформуваня ріжных соспільных роли. Інтерес до зліпшыня обставин жытя там, де мешкают Русины, єст так направду лем першым кроком. Коли посмотриме на успішны історичны і днешні рухы інчых народів, можеме достеречы якуси схему роботы. Коли рух дозріват, то розвиват свій власный екосистем, і можна му дале допомагати на вельо способів.

То добра річ, бо не каждый може або хоче полнити кажду доступну функцию. Кєд чловек знат, де пасує найліпше, вшыткы сут мотивуваны і чуют ся частю цілого. Пониже находит ся опис каждой з пятьох потрібных роли і іх поясніня. Памятайте, же хоцкі некотры з них можут быти барже інтересны, найліпше єст, коли вшыткы фунґуют в соспільстві. Не треба ся стыдати того, же знате, хто сте, навет як не мате найбарже медияльну позицию.

Інтелектуальны лідеры

Інтелектуальны лідеры становлят філософску основу каждого руху. Часто тяжко роблят при полотні або компутері, творячы наступне діло, котре піднесе стандард інтелекуального розвитку або выкличе революцию в культурі. Гев найдете векшыну тотых, што словом арґументуют або бунтуют против сучасным системам вымазуваня. То они пишут статі, де остро выражают незгоду з тым, што ся діє. Тоты барже творчы выражают своі думкы в формі фікциі або інчых неполітычных текстів. То іх аналізы вызначают напрям, в якым можеме скєрувати нашу енерґію, навет як сут лідерами соспільных орґанизаций.

Коли мате великы ідеі або просто з потребы серця думате на темы подібны до тых, о якых сте гев прочытали, то може быти місце для вас, кєд сте готовы тяжко і одповідальні працувати. Жытя публичного інтелектуального лідера несе зо собом вельо вызвань. Єст то дорога полна небезпекы, головні товды, коли стаєте ся контроверсийны, а тото часом єст необхідне, жебы ефективні выразити посланя. Єден хыбный ідеолоґічный крок може довести, же ваш нарід нияк ся не розвине през наступну декаду. З той причыны важне єст, жебы особы, што належат до той групы, были порядні вывчены і мали таку позицию в соспільстві, де можут ризикувати своіма ідеями през інчы особы на подібных становисках.

Активісты

Активісты то люде, што вводят в жытя філософію інтелектуальных лідерів. То они маніфестуют під урядовыми будовами, прібуют влияти на люди, часто мают в найліпшым разі радше планны реляциі з властю. Важне єст не мылити той катеґориі з тыма, што зосереджают ся на охороні культуры і едукациі (тій групі призриме ся в наступным підрозділі). Правдиві анґажуваный активіста може навет стати революцийонером, коли ситуация того вымагат, хоц найчастійше того можна уникнути.

Особы, зачыслены до той групы, мусят мати высоку толеранцию на неґативны емоциі і быти барз певны себе, жебы продолжати реалізацию ціли тіж товды, коли стрічают твердый опір. Така особа мусит ся одзначати твердістю характеру і быти неконформістом. Бывшы члены збройных сил, любителі острых вражынь і особы, што си знают порадити в часі кризы, найліпше пасуют до той роли.

Хоц катеґория інтелектуального лідера видит ся кус подібна до активіста, особливі тым, же обі сут в опозициі, головна ріжниця медже нима полігат на способі, в якій влияют на люди. Лідер думат барже абстрактні, бо не мусит підняти діяня або переняти веджыня руху, активіста реалізує ся власні в тым контексті.

Подумайте о добі невільництва в Америці: така єст ріжниця медже професором, што досліджат окрутніст невільництва, а особом, што допомагат невільникам втечы на пілніч. Хоц загалом обі тоты особы сут подібны, реальні ріжнят ся они в векшыні сфер. Активісты сут барз цінны і потрібны, бо думка мусит быти получена з діяньом. Без того ідеі руху лишат ся лем ідеями. Активісты тіж важны в часах опресиі, бо боронят решту групы. Днес тота катеґория може быти том, де потреба нам найвеце новых люди.

Едукаторы

Едукаторы допомагают зберати знаня і переказувати іх наступным поколіням. Сут тото учытелі, проповідникы і вшыткы, што прібуют заховати нашу культуру і середовиско. Каждый нарід потрібує структуры, през яку переходит його молодіж, жебы могла ся вчыти, так як і потрібує когоси, хто записує подіі, жебы ся заховали в істориі. Тота група полнит таку ролю в народовым руху і дякуючы ним наступны поколіня активістів і інтелектуальных лідерів мают з чого черпати. Добрым приміром сучасной особы в такій роли єст професор Маґочій, якій своіма досліджынями і текстами допоміг провести масову ренаціоналізацию русиньского народу на цілым світі. Люде, што занимают ся вчыньом, охороном природы, формальном науком і реліґійом пасуют до той катеґориі.

Помічникы

Уявте собі тотых, што ведут жытя без політычных інтриґ. Тоты люде полнят такы роли в соспільстві, якы дозваляют му жыти дале. Інакше бесідуючы, сут то нормальны люде без выразных політычных і культурных поглядів. З перспектывы русиньского руху можут ся видіти не так важны для поводжыня нашой місиі, але сут они цінны, бо іх праца над утрыманьом соспільства дає інчым простір до роботы над ідеовыма цілями.

Од 80 до 90% населіня зачыслят ся до той групы і можна іх ідентыфікувати як неполітычных або нехотячых перейти до даякой інчой з выміненых гев катеґорий. Кєд знате, же сте в тій групі, ци то зато, же хочете нормалні жыти, ци з інчых причын, найліпше, што можете зробити, то як лем можете помагати тым, што сут в небезпеці. Поміч Русинам, што стремлят до зміны, не мусит сама быти небезпечна. Можна то робити простыма способами, як напримір невеликом фінансовом помочом або переказуваньом русиньскых ідей серед близкых люди. Старчыт, як самы штонайвеце акцептуєте русиньскіст і будете продуктивным членом соспільства. Тото не значыт, же мусите ся лишыти в тій групі ціле своє жытя, але кєд іщы ходите до школы, найперше думайте о своім розвою.

Спонсоры

Спонсоры то люде, што фінансуют рух так політычным, як і економічным капіталом. Незалежні од того, як вельо добрых думок ма дана особа або як барз єст анґажувана в своі цілі, грошы на реалізацию той роботы берут ся з інчого джерела. Вшытко ма свою ціну, а в політыці єст она екстремальна, коли потрібны хоц дакус розвинены практыкы. Аж і не споминаючы о коштах, котры кажда особа поносит през свою роботу для руху. Як хтоси не може посвятити полны робочы годины задачам, якы маме перед собом, то не будут зроблены. Розвязаня того проблему находит ся в тій групі.

Хоц звыклі розуміє ся єй през катеґориі капіталу, спонсоры то не лем група богатых люди, што хотят дати економічну поміч справі. Сут то люде, што мают владу в системі, в якым дієме і сут готовы єй схоснувати, жебы помочы нашым інтересам. Може то быти політык, што не єст явні прорусиньскій, але дає можливіст зліпшыти нашу ситуацию або шеф поліциі, што стримує арештуваня нашых активістів на протесті до часу, коли появлят ся медиі, жебы знимкы можна было помістити в інтернеті.

Звыкла дефініция єст брана до увагы, але мусиме о тій катеґориі думати шырше, бо такых люди нам треба. Кєд не хочеме обалити уряд, мусиме найти способы на тото, жебы нас узнано в публичным просторі. Без взгляду на тото, яка єст остаточна ціль, важне єст найти леґітымніст серед звыклых люди. Самому, без грошы, зробити тото барз тяжко, бо мали бы сме против собі цілый естаблішмент.

Схоснуваня тых інформаций

Тепер, коли сте познали головны поділы в народовым руху, важні зрозуміти, же в реальным жытю они будут барже неясны і динамічны. Векшіст тых, што входят в єдну зо штырьох роли (інтелектуальны лідеры, активісты, едукаторы, спонсоры) были колиси помічниками. Коли чловек ся старіє або рішат важны жытьовы справы, напримір зачынат власну родину, то його місце в тій класифікациі ся змінят. Напримір, вельох активістів, што входят в середній вік, переходит до роли едукатора. Видиме тото в знаній істориі студента-активіста, што остаточні остає професором. Тоты, што вырастают як народны лідеры, часто полнят функцию деси медже інтелектуальным лідером, спонсором і активістом.

Схоснуйте знаня о тых групах, жебы передумати, як дієте в рамах цілого руху і чого вам бракує. Важне єст підсумувати, де сте, а якы мате перед собом ціли. Напримір, кєд сте Русином, што прібує змінити народову свідоміст дияспоры в Пенсильваніі, памятайте, же будете потрібували вшыткых тых тыпів люди, жебы мати успіх. Група, в якій сут представникы лем єдной роли не єст дост ефективна. В декотрых припадках то навет може значыти конец вашых амбіций.