Чужôму ся научайте — уд свого ся не удрікайте

Дійôві особы:

МАРИНА — Скромна, симпатична дівчина. Закÿнчила десятый клас ґімназії.

ОЛЕНКА — Cестра Марины, учениця пятого класа.

ЮРА — Оленчин тай Маринин брат, бывшый студент юридичного факультета УЖДУ. Типирь, по нидавнÿй смерти ÿтця, обы прокормити родину, став заробÿтчанином.

ВІКТОР — Юрин цімбора, уєдно ся учили на УЖДУ. Студент тритього курса юрфака.

РІТА — Симпатична, ярка, стильно убрата, самоувірена. Сього рôку закÿнчила ґімназію.

Літо. Комната Марины: рекоме, перед ним — журнальный столик, два крісла. Полиця из книгами. Оленка, за журнальным столиком, малює косиці у вазі. Юра никать.

Юра:  Файно… Косичкы ги живі. Буде з тя художник.

Оленка:  Я мрію про ото. Айбо не знаю, ци є у ня талант…

Юра:  Та де бы ни быв! Ото видко по твойых малюнках. Та уже не хочеш быти артисткôв? Про тото-сь мріяла ранше. Удколи у тя ся поміняли планы?

Оленка:  Удколи? На зимньых вакаціях наша школа орґанізовала ескурсію в Ужгород. Были сьме у музею «пуд удкрытым небом», у картиннÿй ґалереї… Боже, які там картины! Така краса! И мені ся захôтіло мальовати. Раз ем прôвбовала мальвати колоровыми церузами…

Юра:  А, тямлю, и мені-сь подаровала на динь уродин єден малюнок!

Оленка:  А пак ми Маринка купила исі пастелі.

Юра:  Но, типир знаю, што ти принести из Мадярщины! Крôмі блузочок, топаночок, штôсь для мальованя.

Оленка:  Та коли йдеш?

Юра:  Кôй папіря буде готово… Дись у кÿнци місяця.

Оленка:  Айбо дôті, братчику, учиниш хôть два важні діла: поучиш ня водити машину, тай хôть двычі-трічі пуйдеш изô мнôв на Тису.

Юра:  Буде учинено, моя повелительницьо!

Марина:  (Заходит из пакунком). Купила-м нам по мороженому, тай студенинькôї мінералочкы. (Роздає, никат на Оленчин малюнок). Малюєте? Файно! (До Юры). У бôвті стрітила-м Віктора, цімбору ти. Учора прийшов из Ужгорода.

Юра:  Но?

Марина:  Казала-м му, ош ты ся вернув из Чехії, айбо скоро идеш у Мадярщину. И ош ты бы быв, бизÿвно, радый, кить бы вÿн зайшôв до нас…

Оленка:  Айбо и ты, сестричко, была бы-сь рада. Ци так?

Марина:  Не говори дурниці! У Віктора є дівчина, они ся стрічают.

Юра:  (Телефонує). Привіт, Вікторе. Давно сьме ся не виділи… Мÿг бы-сь зайти. Поприказуєш, як ти йде наука, почуєш про житя русина-заробÿтчанина… Заєдно бы-сь принÿс мÿй мадярськый словарьчик, што-сь зычив того літа для свôюї бабкы. Збираюся у Мадярщину, придасть ми ся… Ни сам ись? Из Рітôв? Та пôй из нив, май весело буде… Та пôйте вулі типир, бо по полудню мы ся збираєме на Тису… Добре, чекаєме…

Оленка:  Шкода, што прийде из тôв вертихвÿсткôв!

Юра:  (Зажурено). Ба ци давно ся стрічают?

Марина:  Ни знаю… Видит ми ся, ош утратив ись ї, братику. Ріта рахує Віктора свойым женихом. И кôй Віктор стане юристом, єї отиць узьме го у свÿй бізнес…

Оленка:  Интересно, ци знає про йсе Віктор? Пак у ниї каждый місяць другый жених!

Марина:  Оленко, казала-м ти уже — не плетькуй!

Оленка:  Ото не плетькы… Усьо село знає…

Юра:  (Задумливо). Як скоро час иде. Ищи нидавно сьме из Віктором закÿнчили ґімназію. До хрипоты сьме спорили, ош куды ся подати учити. Віктор плановав на медичный, у столицю, а я, — по пудказці нянька, на юридичный, у УЖДУ. Ледвы-м го нарадив, обы сьме поступали уєдно на юридичный. И кить бы нянько, прôщун бы, не умер, типирь бы сьме обоє грызли ґраніт юридичнôї наукы уже на тритьôму курсі…

Марина:  Знаю, Юрику, ош тяжко ти. Потратив ись тÿлько сил обы осуществити свôю мрію —  поступити в університет, пак мусів ись лишити ученя та стати заробÿтчанином на чужині… Айбо перед тôбôв ищи цілоє житя, ты ся догониш.

Оленка:  И переженеш усьых цімборÿв! Бо ты сильный и ни ись май дурный, ги цімбора ти. Тямлю, як до тя бігав, коли сьте ся готовили поступати, обы-сь му штôсь пояснив…

Марина:  Дасть Бог и туй, у нас, мож буде найти рôбôту и не мусай буде ити у чужину. Зможешся и заочно учити.

Юра:  Вы ня не шкôдуйте. Я поступаю так, ги маю поступати. Я ôбіцяв нянькови, ош издôнню из мамчиных плич журу за родину.

(Заходит Ріта, за нив Віктор, здоровиться из Юром за руку).

Ріта:  Привіт всім! (Ходит по комнаті). Фу, така жара, що не хочеться взагалі рухатись! От тепер би десь у Турції або Єгипті плюхатись у морі! А тут така духотища! (Бере з стола Оленчин малюнок та убмахуєся ним). Тут душніше, ніж на дворі! Як ви це витримуєте?

Марина:  Сідайте та упийте студенôї мінералкы — подаст.

Ріта:  А то хіба допоможе? Навпаки! Від того тільки  спітнієш… А кому хочеться ходити спітнілою? Ви би хоча вентилятор влаштували, чи шо…

Віктор:  Сідай уже, успокÿйся! Тай говори по нашôму. Мы туй усі свôї, русины.

Ріта:  Я не вмію говорити правильно «по-нашому». І ніхто не вміє, кожний говорить як забагнеться. Тому говоритиму не «по-нашому», але правильно.

Марина:  Най говорит як юй ся хоче…

Оленка:  Якôсь ї пôрôзумієме… А мÿй малюночок, будь добра, дай сюды — есе подарунок братчикови… Обы ня згадовав у Мадярщині…

Марина:  (До Ріты). Де-сь купила сисю блузочку? Дуже елеґантна…

Ріта:  (Шпурять рисунок на стÿл). Татко привіз з Праги. Та ще цілу купу елегантних речей — подарунок за успішне закінчення гімназії. (Гепнула сôбôв у крісло).

Віктор:  (До Юры). Та коли идеш?

Юра:  Дись у кÿнци місяця. Дôті ищи ся устигнеме наговорити. Інтересує ня, як там наші цімборы.

Віктор:  Айно, туй ти словарь. (Передає Юрови словарьчик). Тешшийк — прôшу.

Юра:  Косоном — дякую. (Смієся). Згадав ем анекдот про тешшийк. Русин, верховинець, у Будапешті, звідат прохожого пана по нашôму: «Паночку, прôшу красно, де у вас туй бударь?» Пан упулив очи: «Тешшийк?» Русин повторив звіданя, а пан изясь: «Тешшийк?» Русин: «Но добре, лишім бударь, кажіт май легкоє: де у вас кôлôдязь, обы ся напити воды?» А тот изясь, уже нервозно: «Тешшийк?!» «А невоя бы тя убила, — каже русин, — я тя файно звідаю, а ты з ня збыткуєш, тешиком ня убзываш. Но та знай: сам ись тешшийк, жона ти тешшичка а діти ти тешшинята!» (Усі ся сміют).

Ріта:  Це на нас дуже схоже! Нашу мову розуміють тільки тут на Закарпатті, і то хіба що тільки по селах.             

Марина:  Ошибаєшся! Русины живут у многых державах світа: у Чехії, Словакії, Румунії, Сербії, Польші…

Юра:  Тай и у Мадярщині, куды йду робити!

Віктор:  Много нашых и за океаном — у Америці, Канаді, Бразилії.

Оленка:  (До Ріты). По усьому світови, панночко!

Ріта:  Нісенітниці…

Юра:  (До Віктора). Туй плануєш провести вакації?

Ріта:  Та ти шо?! Це було б самовбивством! Ми збираємось у Єгипет. Там, кажуть, чудові пляжі.

Марина:  Чудесно! Увидите знамениті піраміды… Заздрю вам!

Віктор:  Сесе щи не точно. Бо…

Ріта:  Як «не точно»? Ми ж домовились! Я не збираюсь проводити свої канікули у цьому захолусті! Що я тут не бачила? Я давно мріяла побувати у Єгипті і ти обіцяв…

Віктор:  Нянько ся збират чинити кôлôдязь, та хôтів бы-м му помочи.

Ріта:  Мій татко пообіцяв, що як закінчу ґімназію, оплатить мені подорож на двох у любу країну світу! А колодязь копати… на то є робітники!

Юра:  (До Ріты). А куды ся збираш поступати?

Ріта:  Нікуди. Я ж не дурна марнувати свою молодість сидячи за партами, заробляти диплом, який нічого не дає. Он скільки дипломованих торгують на базарі!

Юра:  Айбо чилядник ся учит не лиш позад диплома. Знаня розширяют наш кругозор, розвивают наші способности.

Віктор:  Ни задарь уже древні казали, што знаня ото сила…

Марина:  Не кажучи, што ото и интересно.

Ріта:  Не думаю, що сидіти без грошей то дуже «ин-те-ре-сно»! В мене інші плани — хочу стати фотомоделлю. Це не тільки цікаво, а й гарні гроші можна заробити, жити легко і красиво…          

Марина:  Айбо есе ся рідко кôму удає.

Оленка:  Тай што у тôму доброє — обы тя фотографовали, а пак розникали. Кôму ся хоче…

Ріта:  Ти ще мала, щоб це розуміти… Розумні люди радять мені не упустити свій шанс — спробувати себе у цьому бізнесі. З моїми даними в мене повинно вийти — кажуть, що я фотогенічна… ну і фігура відповідає необхідним стандартам…          

Віктор:  И ты, Марино, фотогенічна. Не хôтіла бы-сь ся подати у моделі?

Марина:  Ніт. Я мрію стати учителькôв, учити дітий…

Ріта:  Псувати собі нерви з чужими дітьми за копійки? Безглуздо!

Марина:  Я люблю дітий. Учити їх чôмусь дôбрôму, хосеннôму, формовати з них порядных, чесных людий, по мôйôму, интересно…

Юра:  Быти скульптором дітинськых душ, як кажуть, дійсно має быти интересно.

Віктор:  И благородно. Айбо робота учителя — нелегкый труд, бо кромі любви до ученикÿв, треба мати ищи и великоє терпіня тай знаня.

Юра:  И не лиш сесе, ай и талант.

Ріта:  А таких вчителів я щось не зустрічала. І не дивно — за таку платню, яку їм дають, навряд чи кому захочеться проявляти талант, любов і терпіння!

Марина:  Айно, платня невелика… Айбо настоящый учитель дÿстає великоє моральноє довольство, и часто отвітну любов свойых ученикÿв.

Віктор:  Ни задарь свого першого учителя або учительку чилядник памнятає усьо житя.

Марина:  Я мрію учити нашых дітий по нашôму, быти учителькôв русинського языка.

Ріта:  Кому потрібна ця неотесана мова, на якій розмовляють хіба що по селах і то по більшості тільки примітивні селяни. Тратити на це свій час — це гріх і глупство. І до того ж, це не практично. Всі цивілізовані, культурні люди говорять на державній мові. Той, хто прагне говорити культурно, говорить на упорядкованій, українській мові.

Юра:  Айбо кромі хÿсна, выгоды, практичности, раціональности чилядник має думати и про душу, сôвість, чисть… Та ци мож раховати того чесным тай розумным, котрый не честує своє, свÿй язык, язык свойых предкÿв?

Віктор:  Айно. Не дурный казав, ош не знати державный язык — ганьба, тай не практично, айбо не знати свÿй материнськый, своє рÿдноє слово — просто аморально.

Юра:  А май точно кажучи — преступ перед совістьôв. Ото значит быти янычаром.

Марина:  Я мрію учити дітий грамотно писати по нашôму, по русинськы. Прививати їм інтерес, любов до рÿдного слова, до нашôї культуры, нашых співанок, казок, до нашôї літературы.

Юра:  Айбо, на жаль, раз бы треба упорядковати наш язык, обы были нормальна граматика, правопис. Обы усі писали єднако тай грамотно…

Марина:  Так, ги кажеш. Позад сього и хочу стати філологом, лінгвістом, обы трудитися над сим.

Віктор:  Про сесе у нас, у обществі имени Духновича, мы часто говориме, кой ся зыйдеме. Кить поступиш в УЖДУ, непримінно прийди до нас, у общество. Нам треба такых ги ты — патріотично настроєных, рôзумных.

Ріта:  Та фотогенічних — ще додай. А нам, бідним, що не балакають сільською мовою, куди діватись?

Оленка:  Учитися говорити по нашôму, по русинськы…

Юра:  «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь», — казав Шевченко.                                                    

Віктор:  У нас уже є непÿлла русинська література. Суть у нас свôї талантливі поеты, писателі, публіцісты.

Ріта:  А що написали ці «талановиті» поети та письменники?

Віктор:  Дам ти прочитати Духновича або Павловича, нашых великых поетÿв, котрі щи сто пятдесят рôкув тôму писали по нашôму. Увидиш, як файно звучать їх стихы.

Марина:  Мені ся любить стих Духновича, котрый ми нянько раз читав… А я пак научилася го на памнять. Про Убогого: «Лиш сирохман тай убогый легко жиє в світі. Вÿн зимов спить, спочиває, не журится в літі. Туй убманит, там украде, а дись и попросит. Не боится збоя, вора. Бо всьо з сôбôв носит».

Юра:  Сись, убогый — мудрый чôлôвік! Вÿн, як древньый філософ, котрый казав: «Всьо своє нôшу из сôбôв».

Віктор:  Айно, тямлю из латыни, што сьме ся учили на першому курсі, тямиш? «Omnia mea mecum porto».

Юра:  Та де бы ніт…

Оленка:  А мені ся полюбив його смішный стих: «Прийди ты до нас, хôть на малый час. Раді будут тôбі наші, наварять ти з медом каші, прийди ты до нас».

Ріта:  Кажеш, що це написано аж сто п’ятдесят років тому…

Віктор:  Айбо и нынішні русинські поеты пишут ни май гÿрше. Я май ціную Ивана Петрôвція, нашого великого русина, прощÿн бы, нидавно умер. Пише: «Русинська бисідо жива, ты — типлі мамины слова. Ги наші горы вирьхова, ты — стрôгі няньовы слова».

Юра:  Там, на заробÿтках, мы — наші фаттьовы, по рôботі, по вечери, кой дôбру дяку маєме, звыкли сьме перечитовати Петровція. Бо вÿн не лиш добрый писатель, но великый фіґлярь. Пише: «Я памнятник сôбі вчинив из быля, ид ньому путь отавôв им убклав. Вÿн дôвго бы стояв, кить бы огня ни было, вать вбы го кÿнь голодный ни зÿжвав».            

Ріта:  Бачу, що цей Петровцій досить об’єктивно оцінює свою творчість!

Марина:  Задарь иронізуєш! Петровцій — великый наш сочасный поет, переводчик. публіціст… Дуже много учинив для возродженя русинства у сисі тяжкі для нас часы. Дуже любив свÿй русинськый нарÿд… Пôслухай, што писав. (Бере книжку из полиці, читать). «В русинськый світ, ги в рай, ми нянько двирі утворив и я узрів у ньÿм свôю єдну дôрôгу. Я по русинськы каждый динь из мамкôв говорив, я по русинськы каждый динь ся мôлю Бôгу».

Віктор:  Маю книжку, у якÿй вÿн изобрав тай опубликовав понад пÿвдрага тысяч старых нашых забытых слÿв.

Юра:  Тай понад сто пятьдисят коломыйок!

Оленка:  Айно, мамка ня научила єдну, ищи коли-м была мала: «Идут вуці в полонину лаисті білинькі, а за ними у три шоры ягнятка малинькі». Файно?

Марина:  Та не лиш Петровцій писав. Типирь появилося доста много молодых русинськых поетÿв. Пишут файні стихы, што ся публікуют у русинськôму алманахови. И такый у нас уже є!

Ріта:  А хто то читає?

Марина:  Ко читат? Тот, ко ся чувствує русином. Ко переживат за нашу культуру, язык.

Оленка:  Єдным словом — порядні люде…

Ріта:  Виходить, що я непорядна? Піду! Не буду заважати вашій «розумній» селянській бесиді! (Встає, сердита, рушатся ид двирьом. Обращаєся до Віктора). А ти залишайся серед «порядних» і агітуй їх в своє безглузде «общество»! (Порывно выходит).

Віктор:  Перебачте, мушу ити… (До Юры). Из тôбôв ищи поговориме. А тебе, Марино, чекаєме у Духновичÿвцюв…

Марина:  Аж поступлю…

Віктор:  Увіреный ем, ож поступиш!

Оленка:  И я увірена! (Віктор выходит).

Юра:  Ріта ся читаво розсердила… Мы усі говорили против ниї…

Марина:  Не против ниї, ай за наше русинство, за ото, што нас болит.

Юра:  Я и не пудозрівав, ош Ріта така самоувірена, агресивна…

Оленка:  Ота вертихвÿстка учинила бы з тя, братику, пудкаблучника. Так што добре, ош ни на тебе ся велла! А кить Віктор на таку ся злакомит — така му ціна…

Марина:  Оленко, Оленко… Ищи­-сь мала, а уже-сь велика плетькашка! Но, та йдеме на Тису? Аш идеме, тôвды идім нараз, бо маюся вернути, дôкі мамка прийде из роботы, обы-м устигла учинити вичирю. Ни лишу, обы мамка фарадна при двох дівках ищи вичирю чинила!

Оленка:  Но, та йдім нараз! Наплаваємеся читаво, правда, Юрику?

Юра:  Правда, правда. (Встают, выходят).

Александер Хуст, Мала Копаня, 2021.